Friday, 28 November 2008

Cara terkini mencuri kereta

AMARAN DARI PIHAK POLIS ? BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

Sedarlah semua! Tolong sebar2kan?.. Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kereta dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur. Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.

Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi. Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.

Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda. Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!

BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

Friday, 14 November 2008

Antivirus terbaik

Sebagai info untuk korang, brand2 antivirus yg terbaik setakat ni.. Terpulang plak pd korang nak guna yg mana satu. Samada nak guna yg ori ataupun tak tu korang punya pasal..

  1. Bit Defender antivirus 2009
  2. Kapersky antivirus 2009
  3. ESET NOD 323
  4. AVG antivirus 2009
  5. Vipre antivirus & antispyware
  6. F-secure antivirus 2009
  7. Trend Micro antivirus & antispyware 2008
  8. Mc Afee Viruscan 2009
  9. Norton antivirus 2009
  10. CA antivirus 2009
  11. Norman antivirus & antispyware
  12. Panda antivirus
  13. AVAST
  14. PC Tool antivirus
  15. F-Prot
  16. ViRobot
  17. Webroof antivirus

Untuk lebih lanjut http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/index.html

Sunday, 9 November 2008

Jauhkan pc anda dari virus..

Kali ni aku nak berkongsi pasal cara2 nak menggelakkan pc korang drpd terkena virus.. Semua org mesti tak mau pc mereka terkena viruskan.. Jadi langkah2 pencegahan perlu diambil sebelum terlewat..

  1. Jangan buka ape2 attachments drpd penghantar yg tidak dikenali..
  2. Jangan buka file ataupun attachments yg tidak dikenali oleh pc korang..
  3. Jangan download ape2 file yg meragukan..
  4. Selalu scan haddisk pc korang..
  5. Berwaspada setiap file yg di download drpd internet..
  6. Jadikan amalan scan pendrive ataupun portable haddisk sebelum dibuka kandungannya..
  7. Buat backup file2 yg tersimpan dlm pc korang.. Modal sikit la bro..
  8. Jangan la melayari web2 org dewasa tu.. Sendiri paham2 la web apekan..

Korang juga boleh scan pc korang secara online http://www.f-secure.com/

F-secure ni gunakan beberapa enjin untuk mengesan virus2 yg tersembunyi kat dalam pc korang.. Kalau 1 enjin tak dapat detect virus, mungkin enjin lain akan dapat mengesan dan enjin2 ni beroperasi secara serentak..

Korang try la dulu.. Aku dah try pun.. Hasilnye ok jugak..