Monday, 29 December 2008

Patri

Andai hati ini sang kecapi
perasaan jadi talinya
engkau memetik jari jemari

berlagu irama duka dan lara


Andai tubuh ini boneka
nalurinya benang sutera
engkau dalang mengawalnya
ketimur keutara kemana jua
aku hanya menuruti
mengikut apa saja hukuman


Andai diri ini taman tasik
sang kirana pula jiwa raganya
engkau menjaring dengan senyuman
dan mengurungkannya dari segala
namun diri ini insani
pasti ada kemahuannya


Kerna aku terpanah arjuna
sedikitpun tidakku menyesali ooo
aku rela ditawanan
aku rela terpatri cinta suci
aku rela ditawanan
aku rela terpatri cinta suci....

Tuesday, 23 December 2008

Sekadar Renungan

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.


2. KETIKA MELAMAR

Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.


3. KETIKA AKAD NIKAH

Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,
tetapi menikah di hadapan Allah


4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN

Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda,
kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.


5. KETIKA MALAM PERTAMA

Bersyukur dan bersabarlah.
Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.


6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA

Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga,
tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.


7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG

Jangan saling berlepas tangan,
tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan


8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
.
Cintailah isteri atau suami anda 100%


9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.

Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,
tetapi cintailah isteri atau suami anda 100%
dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.


10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM

Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus
dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.


11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG

Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita


12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI

Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.


13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI

Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan
semua pekerjaan.


14.KETIKA MENDIDIK ANAK

Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak


15.KETIKA ANAK BERMASALAH

Yakinilah bahawa tidak ada seorang anak pun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.


16.KETIKA ADA PIL.

Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.


17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS


Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Friday, 12 December 2008

Promo: International Xtreme Autoshow


26-28 Dec 2008, Putra Stadium, Bukit Jalil, Kuala Lumpur

Calling all car lovers/ kaki kereta / petrol heads & Modified Car Fans!!!


The biggest ever autoshow gathering of extreme modified cars from all over Malaysia and Overseas is coming to Kuala Lumpur!


Come see one-of-a-kind modified cars from USA, Germany, Hong Kong, Thailand and Indonesia, meet the cast of The Kustomizer, get their autographs and watch the explosive shows. Also, check out all the accessories / parts / kits / upgrades /services at the Exhibition.


Featuring:
* Special appearance and Autograph signing by the cast of the hit TV series, THE KUSTOMIZER USA (astro ch 734) - Big Daddy, Randy, Rob & the very sexy mechanic Natalie


* Jet Car 'Meltdown Show' - exhaust flame will burn a whole car!


* The Double Headed Mini Cooper - 28 feet long twin head mini cooper with Jacuzzi & drives sideways!


* Mini Dragster piloted by 8 year old Kaylee


* German Porsche 928 Hotrod


* Jakarta 'Monster' - Isuzu Trooper converted to Hummer H2* '100 Speakers' - Mega ICE Car from XXXXXX. Record holder. Prepare for ICE Madness...


* Bangkok Demon Rides - xtreme lowriders with hydraulic suspension and ground shaking ICE


* Live Airbrush Demo


* Live Sticker Wrap-around Demo


* Exhibition - audio, accessories, autoparts & after market upgrades


* National Xtreme Modified Car Challenge


* Auto Audio ICE Cun Blast & Showdown


* Kelab Autoshow Hotbabes & Muscleman


* 100 Cars from Car Clubs on Display


* Street ICE Night Fever (only for the young, adventurous & who like crazy street parties!)


Click here to website..

PDRM beli Lancer Evolution??


Polis Diraja Malaysia (PDRM) di’laporkan telah membeli 25 unit kereta sport mewah Mitsubishi Lancer Evolution dengan transmisi manual di’percayai untuk kegunaan rasmi polis.

Kereta baru ini akan di’gunakan seiringan dengan kereta rasmi polis sediada seperti Proton Waja & Proton Iswara. Namun, kereta sport mewah idaman ramai anak muda ini di’khabarkan akan digunakan untuk aktiviti penyamaran (undercover).

Jadi’nya, kita tidak akan nampak sebarang Lancer Evo dengan lambang polis dalam masa terdekat ini. Bagaimana agaknya rupa kereta Mitsubishi Lancer Evo versi polis?

Sumber:Ohbulan;mototrader

Tuesday, 9 December 2008

Banned..

Sebuah blog yg amat mengecewakan penulisannya yg menghina Islam patut di ambil tindakan tegas terhadap penulisnya.

Salah satu cara mudah yg boleh kita ambil adalah dgn melaporkan artikel berbaur perkauman dan keagamaan itu dgn menggunakan "Flag blog" yg terdapat di atas pada header blog tersebut..

Fungsi butang tersebut ialah untuk melaporkan pada blogger.com bahawa blog tersebut mengandungi unsur2 yg tidak dibenarkan atau SPAM.

Diharap pihak blogger.com dapat menutup terus blognya..

Klik di sini utk blog tersebut.. Ayuh jgn kita membiarkan org2 seperti ini berleluasa..

*Terima kasih kepada rakan blogger yg memberi informasi mengenai blog ini..

Sunday, 7 December 2008

SALAM IDULADHA 1429



Selamat Menyambut Hari Raya Korban 1429 kepada semua umat2 Islam di seluruh dunia..

Yang nyata Hari Raya korban pada tahun ni sememangnya ramai yg berkorban dan terkorban..
Kebelakangan seminggu dua ni, pelbagai kejadian yg menyayat hati yg berlaku di negara kita..
Dalam tempoh seminggu aje 3 kejadian tanah runtuh terjadi kat KL, yg paling dahsyat kat Bukit Antarabangsa semalam.. Dan yg pasti mesti ade nyawa yg terkorban..

Pagi tadi plak, bas express terbalik kat highway PLUS dekat Tangkak.. 10 org lg diragut nyawanya.. Esok, lusa tak tau lg ape cite plak akan tereka yg akan memahat sejarah hitam kepada ahli keluarga si mangsa..

Al-Fatihah kepada mangsa2 yg beragama Islam.. Amin..

Friday, 5 December 2008

Fakta untuk pengetahuan.. Ep. 2

126. Di Bumi, satu tahun adalah 365 hari. Di planet Merkurius satu tahun adalah 2 hari
127. Umur dari capung adalah 24 jam
128. Pada Usia 3 bulan janin manusia mulai terbentuk sidik jari.
129. Butuh waktu 6 bulan untuk kuku kaki tumbuh dari bawah paling bawah sampai ujung kuku.
130. Daya ingat ikan hanya 3 detik
131. Bulan purnama 9 kali tebih terang daripada bulan setengah.
132. Untuk setiap patung memorial orang diatas kuda, jika 2 kaki depan kuda mengangkat, maka orang tersebut tewas dalam pertempuran, jika satu kaki kuda yang terangkat, maka orang tersebut meninggal karena luka dalam pertempuran, jika 4 kakinya menginjak tanah, orang tersebut meninggal secara normal.
133. Beruang dewasa dapat lari secepat kuda134. Tulang kuda lebih banyak 18 buah dari tulang manusia
135. Ubur-ubur terdiri dari 95% air
136. Kulit Zebra adalah putih yang bergaris hitam
137. Kecuali manusia dan monyet, semua mamalia buta warna
138. Biji apel mengandung sianida
139. Tikus dan kuda tidak bisa muntah
140. Penguin adalah burung yang tidak bisa terbang tapi bisa berenang.
141. Astronot dilarang mengkonsumsi kacang sebelum menjelajah ruang angkasa karena jika buang angin dalam baju khusus astronot dapat membahayakan mereka.
142. Winston Churchill lahir di toilet wanita saat acara dansa
143. Sebelum ada pesawat jet, Jetlag disebut Boatlag
144. Kucing berkeringat melalui telapak kakinya (terutama saat mendengar gonggongan anjing)
145. Kucing tidak bisa merasakan rasa manis
146. Coklat meleled dalam mulut karena titik lelehnya adalah 35 derajat celcius
147. Dalam perang dahulu, orang yang buta warna dibutuhkan dalam tim pendeteksi kamuflase di militer
148. Sapi tidak punya gigi atas
149. Hedenophobic berarti takut akan kesenangan.
150. Pendeta Mesir kuno mencabuti setiap helai rambut dan bulu dari badan mereka.
151. Buaya tidak bisa menjulurkan lidah.
152. Kentut sapi termasuk penyebab utama global warming
153. Semut selalu jatuh miring ke kanan jika diberi racun serangga
154. Kucing rumah benci bau lemon dan semua yang berbau sitrus
155. Donal Bebek dilarang beredar di Finlandia karena Donal tidak pakai celana
156. Nama asli Donal bebek adalah Donald Flauntleroy Duck
157. Indra perasa kupu-kupu ada dikakinya
158. Dry Ice tidak meleleh, tapi menguap
159. Mata burung unta lebig besar dari otaknya
160. Bintang laut tidak punya otak
161. Tiap manusia punya telinga yang berbeda
162. Telur segar tenggelam diair, telur yang kadaluarsa mengambang
163. 80% dari seluruh binatang di dunia adalah serangga
164. Kacang adalah salah satu bahan untuk membuat dinamit
165. Ratu Elizabeth I menderita Anthophobia (takut akan mawar)
166. RSVP adalah Respondez s'il Vous Plait yang artinya 'mohon jawaban'
167. Mata manusia yang sehat (tidak buta warna) dapat menbedakan 500 jenis warna abu-abu.
168. Ikan mas yang bunting disebut 'twit'.
169. Eropa adalah benua tanpa padang pasir
170. Lalat meloncat mundur saat akan terbang
171. Sekeor kucing memiliki 32 otot pada tiap telinga
172. A honeybee can fly at fifteen miles per hour.
173. Macan mempunyai kulit yang belang,bukan hanya bulu yang belang.
174. A "jiffy" is the scientific name for 1/100th of a second.
175. Hanya 3 malaikat, Gabriel, Michael dan Lucifer yang disebut dalam injil
176. Kambing mempunya pupil mata segi empat
177. Novel pertama yang menggunakan mesin tik adalah Tom Sawyer
178. Hamster sangat suka makan jangkrik
179. Pemantik ditemukan sebelum korek api
180. Rata-rata dalam setiap batang permen coklat terdapat serangga yang melelehbersamanya.
181. Tanduk badak terbuat dari rambutnya yang mengeras
182. Perang paling singkat dalam sejarah adalah perang Zanzibar and England tahun 1896. Zanzibar menyerah setelah 38 menit.
183. Kutu rambut sebenarnya lebih suka hidup di kulit kepala yang bersih dari pada yang kotor
184. Kulit beruang kutub sebenarnya hitam. Bulunya berwarna bening, dan tampak putih di salju.
185. Elvis mempunyai saudara kembar bernama Garon, yang meninggal saat lahir, maka nama tengah Elvis adalah Aron, untuk menghormati saudaranya.
186. Landak punya sidik jari yang mirip manusia.
187. Kuda Nil kentut lewat mulut.
188. Shakespeare yang menemukan kata "assassination" dan "bump."
189. Mahluk yang bisa tersipu-sipu hanya manusia
190. Jika kita memelihara ikan mas dalam ruangan yang gelap, warnanya akan berubah putih.
191. Wanita berkedip dua kali lebih banyak dari pria.
192. Nama Jeep (jip) diampil dari singkatan "GP", bahasa militer untuk General Purpose.
193. Orang yang menggunakan tangan kanan, kira-kira, 9 tahun lebih panjang umur dari orang kidal
194. Jika semua emas dalam laut ditambang, setiap manusia didunia bisa mendapat emas 20 kg masing2.
195. Jika lever manusia berhenti bekerja, manusia akan mati dalam 8 samapai 24 jam
196. Seorang "quidnunc" adalah sebutan untuk orang yang selalu ingin tahu gosip terbaru.
197. Jika matahari tiba-tiba padam, butuh 8 menit bagi manusia untuk menyadarinya.
198. Leonardo Da Vinci yang menemukan gunting, helikopter, dan banyak alat lainnya.
199. Dalam 4000 tahun, tidak ada jenis binatang peliharaan baru.
200. 25% dari tulang manusia ada di kaki.
201. David Sarnoff adalah orang yang menerima sinyal Titanic dan meyelamatkan ratusan nyawa. Dia akhirnya menjadi kepala jaringan radio, the National Broadcasting Company (NBC).
202. Kira-kira 100 orang tersedak ballpoint tiap tahun.
203. Jika kita terkunci diruang yang kedap udara, kita aka lebih dulu mati keracunan co2 dari pada kekerangan o2
204. Jika kita kehilangan satu mata, kita akan kehilangan 1/5 dari pengelihatan kita dan kehilangan seluruh persepsi tentang kedalaman objek.
205. Berdiri lama tanpa menekuk lutuk sama sekali akan membuat kita pingsan
206. Bawang putih yang kita gosok di tumit kaki akan meresap dapat dapat tercium dalam nafas kita.
207. Dengan merentangkan kedua tangan sejauh mungkin, jarak dari kedua ujung tangan adalah sama dengan tinggi kita.
208. Liburan selama sebelas hari berarti kita punya waktu hampir sejuta detik untuk menikmatinya
209. Dalam film Silence of The Lambs, tokoh Hannibal Lecter tidak pernah berkedip.
210. Di jepang, warung kopi disebut 'Kissaten'.
211. Merebus telur burung unta butuh waktu 40 menit.
212. Jaguar takut pada anjing
213. Gajah hanya tidur 2 jam dalam sehari
214. Johnny Deep takut pada badut
215. Ganymede adalah bulan planet Jupiter, merupakan bulan terbesar di tata surya kita, lebih besar dari planet Merkurius.
216. Dalam golf, 'Bo Derek' adalah istilah untuk nilai 10.
217. Koala punya dua jempol
218. Latte dalam bahasa Italia adalah susu
219. Llanfairpwllgwyngyl lgogerychwy rndrobwlll.. . adalah nama sebuah desa di Wales Utara, Inggris.
220. Di Italia, Micky Mouse lebih dikenal dengan nama ' Topolino'
221. Susu sebenarnya lebih menyerupai makanan daripada minuman.
222. Ada lebih dari 450 jenis susu di dunia. 240 berasal dari Prancis.
223. Nyamuk lebih suka anak-anak daripada orang dewasa.
224. Partikel debu didalam rumah sebagian besar berasal dari sel kulit mati
225. Rat-rata orang bergerak 40 kali dalam tidurnya
226. Dalam bahasa Inggris, 'Naked' artinya tanpa perlindungan. 'Nude' artinya telanjang
227. Broccoli dan kembang kol adalah sayuran yang berupa bunga.
228. Anak baru lahir memiliki 350 tulang. Mereka menyatu atau menghilang sampai menjadi 206 pada usia 5 tahun.
229. Tidak ada bukti yang pasti siapa yang membangun Taj Mahal.
230. Dalam survey terhadap 200000 burung unta selama 80 tahun, tidak ada satupun yang mengubur kepalanya dalam tanah.
231. Nail Amstrong melangkah pertama kali di bulan dengan kaki kiri.
232. Shuttlecock untuk badminton harus punya 14 bulu.
233. Mutiara bisa larut dalam cuka.
234. Babi tidak dapat berkeringat karena tidak punya kelenjar keringat. Mereka berlumur lumpur untuk mendinginkan kulitnya.
235. Venus dan Uranus adalah planet di tata surya kita yang berputar melawan jarum jam. Jadi matahari terbit dari barat di planet ini.
236. Microwave ditemukan setelah seorang ilmuan yang berjalan melewati tabung radar mendapati permen coklatnya meleleh disakunya.
237. Ikan hiu kebal terhadap kanker
238. Rusa Santa bernama: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, dan Blitzen
239. Beberapa jenis cacing pita akan memakan dirinya sendiri jika kelaparan.
240. Kita bisa menghela sapi naik tangga, tapi tidak bisa menghela mereka turun tangga.
241. Plakat yang ditinggalkan Apollo 11 di bulan berbunyi "Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon July 1969, A.D. / WE CAME IN PEACE FOR ALL MANKIND."
242. Alpabet Hawai terdiri dari 12 huruf saja
243. Nama paling populer di dunia adalah Muhammad.
244. Bola mata kita beratnya sekitar 28 gram
245. Paru-paru kiri lebih kecil dari paru-paru kanan karena memberi tempat terhadap jantung.
246. Pinguin hanya ada di kutub selatan, dan tidak bisa menyebrangi equator.
247. Kebanyakan orang bisa mendengar lebih baik dengan kuping kanan
248. Vitamin pada buah biasanya terdapat pada kulitnya
249. Rata-rata klakson mobil berbunyi pada nada F
250. Pria lebih mampu membaca tulisan dengan ukuran huruf kecil daripada wanita

Thursday, 4 December 2008

Fakta untuk pengetahuan.. Ep. 1

1. Sebelum Masehi bahasa inggrisnya adalah B.C (Before Christ).Setelah Masehi adalah A.D (Anno Domini)
2. Ikan hiu kehilangan gigi lebih dari 6000 buah setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam waktu 24 jam
3. Julius Caesar tewas dengan 23 tikaman
4. Nama mobil Nissan berasal dari bahasa jepang Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23
5. Jerapah dan tikus bisa bertahan hidup lebih lama tanpa air dari pada unta
6. Perut memproduksi lapisan lendir setiap dua minggu agar perut tidak mencerna organnya sendiri.
7. 98% dari perkosaan dan pembunuhan dilakukan oleh keluarga dekat atau teman korban.
8. Semut dapat mengangkat beban 50 kali tubuhnya
9. Deklarasi Kemerdekaan Amerika ditulis diatas kertas marijuana
10. Titik diatas huruf i disebut 'title'
11. Sebutir kismis yang dijatuhkan kedalam gelas berisi sampanye segar akan bergerak naik turun dalam gelas
12. Benjamin Franklin anak bungsu dari orangtua bungsu keturunan ke 5 dalam keluarga bungsu.
13. Triskaidekaphobia adalah ketakutan pada 13. Paraskevidekatriaph obia adalah ketekukan pada hari jumat tanggal 13 (bisa terjadi antara 1-3 kali setahun). di Italia, 17 adalah angka sial. di Jepang angka sial adalah 4
14. Lidah jerapah panjangnya sekitar 50 cm
15. Mulut menghasilkan 1 liter ludah setiap hari
16. Kita bernafas kira-kira 23.000 kali setiap hari
17. Kata ZIP (kode pos) adalah kepanjangan dari 'Zoning Improvement Plan'.
18. Coca-Cola mengandung Coca (yang merupakan zat aktif pada kokain) dari tahun 1885 sampai 1903.
19. Rata-rata kita bicara 5000 kata tiap hari (walaupun 80% nya kita bicara pada diri sendiri)
20. Seandainya kuota air dalam tubuh kita berkurang 1%, kita langsung merasa haus
21. 4 simbol raja pada kartu remi melambangkan 4 raja yang etrkenal di jaman masing-masing: Sekop = David/Raja Daud ; Keriting = Alexander the Great/Iskandar Agung ; Hati = Charlemagne/ Raja Prancis ; Wajik =Julius Caesar
22. Seumur hidup kita meminum air sebanyak kurang lebih 75.000 liter
23. Setiap orang, termasuk kembar identik, sidik jari dan tekstur lidahnya tidak ada yang sama.
24. Titik merah pada 7-Up logo berasal dari penemunya yang bermata merah. Dia seorang albino.
25. Pria kehilangan 40 helai rambut tiap hari. wanita 70 helai.
26. Tanda 'save' pada Microsoft Office programs menunjukan gambar floppy disk dengan shutter terbalik
27. Albert Einstein dan Charles Darwin,keduanya menikah dengan sepupu pertama mereka (Elsa Löwenthal dan Emma Wedgewood).
28. Unta punya 3 kelopak mata.
29. Sehelai rambut di kepala kita mempunyai masa tumbuh 2 sampai 6 tahun sebelum diganti dengan rambut baru
30. Seseorang masih akan sadar selama 8 detik setelah dipenggal
31. Otot yang bekerja paling cepat ditubuh kita adalah otot dikelopak mata yang membuat kita berkedip. kita bisa berkedip 5kali dalam sedetik
32. Coklat dapat membunuh anjing,karena langsung mempengaruhi jantung dan susunan syarafnya
33. Tanpa dicampur ludah di dalam mulut, kita tidak akan merasakan rasa makanan
34. Kuku jari tangan tumbuh 4kali lebih cepat daripada kuku kaki
35. 13% orang di dunia adalah kidal
36. Hampir semua lipstik mengandung sisik ikan
37. Bayi yang baru lahir berat kepalanya 1/4 dari berat tubuhnya
38. Kita sebenarnya melihat dengan otak. mata hanya berupa kamera yang mengirim data ke otak. 1/4 bagian dari otak digunakan untuk mengatur kerja mata
39. Kalajengking bisa dibunuh dengan menyiramnya dengan cuka,mereka akan murka dan menyengat dirinya sendiri
40. Tahun 1830an saus tomat biasa dijual sebagai obat.
41. Tiga monyet bijak punya nama: Mizaru (See no evil), Mikazaru (Hear no evil), and Mazaru (Speak no evil).
42. India mempunyai Undang-undang hak untuk sapi
43. Jika bersin terlalu keras dapat meretakkan tulang iga. JIka mencoba menahan bersin, bisa mengalami pecah pembuluh nadi di kepala dan leher trus mati . jika memaksa mata terbuka saat bersin, bola mata bisa meloncat keluar.
44. Nama negara Filipina berasal dari nama Raja Phillip
45. Saudi Arabia berasala dari nama Raja Saud
46. Anak-anak mempunyai 20 gigi awal. Orang dewasa punya 32
47. Karena langkanya logam, piala Oscars yang dibagikan pada perang dunia ke II terbuat dari kayu
48. Setiap Siklus 11 tahun, kutub magnet pada matahari bertukar tempat. Siklus inidinamakan "Solarmax".
49. Ada 318,979,564, 000 kemungkinan kombinasi pembukaan pertama pada catur.
50. Ada lebih dari 300 bakteri pembentuk karang gigi
51. Macan adalah anggota terbesar dalam keluarga kucing
52. Nomer "172" dapat ditemukan pada uang kertas 5 dollar amerika, pada gambar semak-semak dibawah Lincoln Memorial.
53. Pohon kelapa membunuh 150 orang tiap tahun. Lebih banyak daripada hiu
54. Pada poster film 'Pretty Woman' Julia Robets terlalu pendek untuk bisa sejajar dengan Richard Gere. Maka digunakan model Shelley Michelle sebagai tubuh Julia.
55. Daerah kutub kehilangan matahari selama 186 hari dalam setahun
56. Kode Telephone Internasional untuk Antartica adalah 672.
57. Bom pertama sekutu dijatuhkan di Berlin pada perang dunia ke II. Membunuh satu-satunya gajah di Kebun Binatang Berlin.
58. Rata-rata hujan jatuh dengan kecepatan 7 mil per jam
59. Butuh 10 tahun bagi Leonardo Da Vinci untuk melukis Mona Lisa.Lukisan itu tidak ditandai dan di beri tanggal. Leonardo dan Mona mempunya susunan tulang yang persis sama dan menurut sinar X, ada 3 versi lukisan dibawah lukisan itu.
60. Nama dari kembar gemini adalah Castor dan Pullox
61. Gerakan Bruce Lee sangat cepat sehingga mereka harus melambatkan filam agar kita bisa melihat semua gerakannya.
62. Satu kilo dari berat badan kita mengandung 7000 kalori
63. Darah sama kental dengan air laut
64. Air laut di samudra Atlantik lebih asin dari pada di samudra Pasifik
65. Topeng tokoh Michael Myers di film horor 'Helloween' sebenernya topeng tokoh Captain Kirk (Star Trek) yang di cat putih, karena kurang dana
66. Nama asli butterfly (kupu-kupu) adalah flutterby.
67. Bayi lahir setiap 7 detik
68. Satu dari 14 wanita Amerika berambut pirang asli. Prianya hanya satu dari 17
69. The Olympic adalah saudara dari kapal Titanic, dan melayani dengan selamat selama 25 tahun.
70. Saat Titanic karam, 2228 orang ada di dalamnya. Hanya 706 yang selamat
71. Di Amerika, seseorang didiagnosa menderita AIDS tiap 10 menit. Di Afrika, seseorang meninggal karena AIDS tipa 10 menit
72. Sampai usia 6 bulan, bayi bisa menelan dan bernapas secara bersamaan. Orang dewasa tidak bisa
73. Alasan kenapa diiklan jam kebanyakan jarum menunjuk pukul 10.10, karena jam seperti sedang tersenyum
74. Tiap tahun bulan menjauh 3.82 cm dari bumi
75. Saat kita bertahan hidup dan tidak ada bahan makanan, sabuk kulit dan sepatu keds adalah makanan terbaik untuk dimakan karena mengandung cukup gizi untuk hidup sementara.
76. Dalam satu tetes air mengandung 50 juta bakteri
77. Dengan menaikan kaki pelan2 dan berbaring tenang dengan punggung lurus, kita tidak akan tenggelam di pasir hisap.
78. Satu dari 10 orang hidup di suatu pulau
79. Memakan seledri membuang kalori lebih banyak dari pada kalori yang terkandung dalam seledri itu sendiri
80. Lobster dapat hidup selama 100 tahun
81. Permen karet tidak dijual di Disney Land
82. Mangunyah permen karet saat mengupas bawang mencegah kita menangis
83. Rahang kucing gak bisa bergerak kekiri dan kanan
84. Nama Artic (kutub utara) berarti beruang dalam bahasa Yunani (Arktos), dan memang beruang kutub hanya ada di kutub utara
85. Jika kira berdiri di dasar sumur, kita bisa melihat bintang walaupun di siang hari
86. Suara yang kita dengar dari dalam kerang bukan suara ombak laut, tapi suara aliran darah dalam kepala kita.
87. Orang kebanyak yang menderita ketakutan pada ruang terbuka (kenophobia) daripada ketakukan pada ruang tertutup (claustrophobia) .
88. Tehnik mengaduk terbaik bukan dengan gerakan memutar, tapi dengan gerakan huruf W
89. Adegan band yang terus bermain musik saat Titanic tenggelam adalah kisah nyata
90. Buku Guinness Book of Records memegang rekor sebagai buku yang paling banyak dicuri dari perpustakaan
91. 35% dari orang yang ikut kontak jodoh lewat internet, sudah menikah
92. CocaCola dulu berwarna hijau
93. Secara fisik, babi tidak bisa melihat ke langit
94. Semua beruang kutub kidal
95. Kelelawar selalu belok kiri jika terbang keluar gua
96. Jim Henson pertama kali memakai kata "Muppet". Kombinasi dari "marionette" dan "puppet."
97. Gajah satu-satunya hewan yang tidak bisa meloncat
98. The Michelin man (figur berbaju dan bertopi putih diiklan Michelin) bernama Mr. Bib. nama aslinya Bibendum pada iklan pertama tahun 1896.
99. Kita tidak bisa menjilat siku kita sendiri
100. Kata "lethologica" menggambarkan saat dimana kita tidak bisa mengingat apa yang kita inginkan.
101. Sekitar 14% pecandu yang menggunakan jarum suntik, positif HIV.
102. Kalimat yang bisa dibaca sama dari depan dan belakang (racecar, kayak, tamat) disebut "palindrome" .
103. Siput bisa tidur selama 3 tahun
104. Diatas khatulistiwa melintas sekitar 200 satelit asing, termasuk satelit mata-mata
105. Orang di Cina lebih banyak yang berbahasa Inggris dari pada orang di Amerika
106. Karena pengaruh rotasi bumi, kalau kita melempar kearah barat, lemparan kita akan lebih jauh jatuhnya dari pada kearah timur
107. Satu dari 9000 orang menderita albino
108. Kursi listrik ditemukan oleh seorang dokter gigi
109. Kita berulang tahun bersama 9 juta orang dari seluruh dunia
110. Setiap manusia dalam hidupnya rata-rata habis untuk menunggu dilampu merah selama 2 minggu
111. Botol aqua dan tempat makan plastik baru bisa terurai dengan sempurna dalam tanah setelah 50.000 tahun
112. Kucing bisa membuat lebih dari 100 bunyi vokal, anjing hanya bisa sekitar 10
113. Gigi berang-berang tak pernah berhenti tumbuh
114. Kelelawar adalah satu-satunya mamalia yang bisa terbang
115. Jika boneka Barbie adalah manusia, ukurannya adalah 39-23-33 (99-58,5-84 cm). Tingginya sekitar 215 cm dan punya leher 2kali lebih panjang daripada manusia normal
116. Tikus beranakpinak sangat cepat dan dalam waktu 18 bulan, dua tikus dapat memiliki lebih dari 1 juta keturunan.
117. Memakai Headphone selama 1 jam dapat mengembangbiakan bakteri dalam kuping 700 kali lebih cepat.
118. Seekor Babon bernama 'Jackie' menjadi prajurit resmi dalam angkatan bersenjata Afrika Selatan pada Perang Dunia I
119. Bibliophile adalah sebutan untuk kolektor buku-buku langka. Bibliopole adalah penjual buku-buku langka
120. Jantung ikan paus biru berdenyut 9 kali dalam semenit
121. Arabic numerals bukan berasal dari Arab, tapi diciptakan di India.
122. Kupu-kupu melihat dengan 12000 mata
123. Bulan February tahun 1865 adalah satu-satunya bulan dalam catatan sejarah yang tidak sempat mengalami bulan purnama.
124. Ayam yang sudah terpenggal lehernya masih mampu lari sepanjang lapangan bola sebelum benar-benar mati.
125. Kecoak bisa hidup 9 hari tanpa kepala, dan akan mati karena kelaparan

Wednesday, 3 December 2008

Kawin 3..

Alasan kahwin 3 Seorang suami sedang mencari-cari helah untuk membolehkan dia berkahwin lagi


Antara alasan yang diberikannya:


Suami : Lelaki kawin 3 baru lah sah


Isteri : Kenapa pula?


Suami : Cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, "satu" is one, "dua" is two, "tiga" isteri (is three). Baru betul dan sah!.


Isteri : Tapi abang kena faham Bahasa Inggeris, terutama tentang "singular" dan "plural"


Suami : Berkenaan apa tu?


Isteri : Satu tu "Singular"; dua atau lebih "Plural"


Suami : Contohnya?


Isteri : One car sebagai singular, two cars sebagai plural. Apa bezanya?


Suami : Ohhh... tambah huruf "s" untuk yang plural


Isteri : Betul tu. Sama juga la untuk abang


Suami : Macam mana pula boleh sama?


Isteri : Satu isteri abang MAMPU, jika dua isteri dah jadi plural, maka abang MAMPUS, tambah "s" je, kan ?


Lepas daripada tu, si-suami tidak pernah lagi berceritakan hasratnya untuk berkahwin lagi...

Friday, 28 November 2008

Cara terkini mencuri kereta

AMARAN DARI PIHAK POLIS ? BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

Sedarlah semua! Tolong sebar2kan?.. Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kereta dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur. Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.

Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi. Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.

Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda. Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!

BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

Friday, 14 November 2008

Antivirus terbaik

Sebagai info untuk korang, brand2 antivirus yg terbaik setakat ni.. Terpulang plak pd korang nak guna yg mana satu. Samada nak guna yg ori ataupun tak tu korang punya pasal..

  1. Bit Defender antivirus 2009
  2. Kapersky antivirus 2009
  3. ESET NOD 323
  4. AVG antivirus 2009
  5. Vipre antivirus & antispyware
  6. F-secure antivirus 2009
  7. Trend Micro antivirus & antispyware 2008
  8. Mc Afee Viruscan 2009
  9. Norton antivirus 2009
  10. CA antivirus 2009
  11. Norman antivirus & antispyware
  12. Panda antivirus
  13. AVAST
  14. PC Tool antivirus
  15. F-Prot
  16. ViRobot
  17. Webroof antivirus

Untuk lebih lanjut http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/index.html

Sunday, 9 November 2008

Jauhkan pc anda dari virus..

Kali ni aku nak berkongsi pasal cara2 nak menggelakkan pc korang drpd terkena virus.. Semua org mesti tak mau pc mereka terkena viruskan.. Jadi langkah2 pencegahan perlu diambil sebelum terlewat..

  1. Jangan buka ape2 attachments drpd penghantar yg tidak dikenali..
  2. Jangan buka file ataupun attachments yg tidak dikenali oleh pc korang..
  3. Jangan download ape2 file yg meragukan..
  4. Selalu scan haddisk pc korang..
  5. Berwaspada setiap file yg di download drpd internet..
  6. Jadikan amalan scan pendrive ataupun portable haddisk sebelum dibuka kandungannya..
  7. Buat backup file2 yg tersimpan dlm pc korang.. Modal sikit la bro..
  8. Jangan la melayari web2 org dewasa tu.. Sendiri paham2 la web apekan..

Korang juga boleh scan pc korang secara online http://www.f-secure.com/

F-secure ni gunakan beberapa enjin untuk mengesan virus2 yg tersembunyi kat dalam pc korang.. Kalau 1 enjin tak dapat detect virus, mungkin enjin lain akan dapat mengesan dan enjin2 ni beroperasi secara serentak..

Korang try la dulu.. Aku dah try pun.. Hasilnye ok jugak..

Friday, 31 October 2008

Rombongan ke Kota Tinggi

Sabtu 25/10 aku berkesempatan menghadiri majlis kenduri Bob.. Tapi aku malas nak cite kat sini sebab dah ada yg publish cite tu.. So kepada sape2 yg berhajat & sudi untuk melihat gambar semasa majlis Bob, boleh la ke http://teamdthegreat.blogspot.com/2008/10/blog-post.html





Cite banyak2 pun sama aje, membazir tenaga aje ketuk keyboard laptop..
Kat bawah ni di antara gambar2 bob 1 masa dulu yg sempat aku cari.. Sekian terima kasih.. Wassalam..


Monday, 20 October 2008

Pusing2 situ jugak..

Boss berkata kepada Secretary : Kita akan outstation selama seminggu, jadi
aturkan segalanya.

Secretary menelefon Suaminya : Untuk seminggu boss saya dan saya akan
outstation, awak pandai2 jaga diri nanti...

Suami menelefon Buah Hatinya : Isteri saya akan outstation selama seminggu,
jadi mari kita habiskan masa bersama-sama....

Buah Hati menelefon Murid tuisyennya : Saya kene bekerja selama seminggu,
jadi awak tak perlu datang untuk tuisyen...

Murid tuisyen tersebut menelefon Atuknya : Atuk, untuk seminggu saya takde
kelas sebab cikgu saya sibuk. Mari kita habiskan masa bersama...

Atuk (the 1st boss) menelefon Secretary : Minggu ni saya nak abiskan masa
bersama cucu saya.. Batalkan outstation tuh...

Secretary menelefon Suaminya : Minggu ni boss saya ade kerja, kami dah
membatalkan outstation tu...

Suami menelefon Buah Hatinya : Kita tak dapat nak habiskan masa bersama
untuk minggu ni, isteri saya dah membatalkan outstationnya..

Buah Hati menelefon Murid Tuisyennya : Minggu ni kelas tuisyen mcm biase.

Murid Tuisyen menelefon Atuknya : Atuk, cikgu saya cakap minggu ni saya kene
pergi kelas tuisyen. Sori, saya tak bleh temankan atuk.

Atuk menelefon Secretary : Jangan risau, minggu ni kita outstation. Jadi
uruskan semuanya..

Wednesday, 8 October 2008

Tips tuang minyak

Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas kota masai.... masa2tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga 2.70 sen kat pam minyak jadi 1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen... mula2 mmg aku tak percaya... tapi......

1. korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pam korang pilih tu... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV
sudah la...

2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.

3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer harga la

4. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi

5. then korang tekan enter - 3x

6. then korang tekan '0' , '0', '1', '9', '8' (1.98 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka

7. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi

8. tekan butang clear - 2x

9. then korang tekan berapa puluh korang nak isi

10. tekan enter lepas dah masukkan nilai isian pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang

"woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!" so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan RM 2.70 seliter...

Monday, 15 September 2008

Raya mesti raya..

Sudah melebihi separuh bulan kita melalui Ramadhan yg mulia ini.. Terasa begitu pantas ia berlalu meninggalkan kita..Pejam celik dah nak jumpa syawal pulak.. InsyaAllah dapat aku menyambut raya lg tahun ni..

Syawal tetap akan muncul cuma aku terasa kemeriahannya semakin terhakis berbanding zaman aku budak2 satu ketika dulu.. Adakah kerana aku dah tak kemaruk sgt menyambut raya ke mcm dulu2?? Tapi takkan raya untuk budak2 je?? Tak jugak aku rasa begitu.. Hari Raya Idulfitri untuk semua umat Islam meraikan kemenangan setelah sebulan berjuang menahan lapar & dahaga serta hawa nafsu dari anasir2 jahat.. Jadi semua org boleh bergembira di hari mulia.. Walaupun kadang2 yg x puasa pun lebih2 menyambutnya..

Amalan kunjung mengunjung sudah semakin pudar di kalangan kita.. Ramai org sekarang lebih suka menghadap tv pada hari raya berbanding org yg terdahulu yg lebih gemar kunjung mengunjung sesama mereka.. Mungkin masa tu x ramai org ada tv kot, rumah yg diaorg berkunjung tu je ada tv..Agaknya la aku rasa..

Bagaimana dengan persiapan nak raya.. Baju , seluar, baju melayu, songkok,kasut, kuih muih, kek lapis sarawak, perabot, langsir, pendek kata kalau boleh semua nak tukar baru.. Tapi kena juga pikir dengan kemampuan kita sendiri.. Jangan suka membazir.. Membazir tu amalan setan.. Tapi bulan puasa setan kene ikat apasal membazir gak..Keperluan dan keinginan perlu seiring untuk mengelakkan pembaziran & membelanja melebihi kemampuan kita..

Dan yg lebih penting sekali Zakat Fitrah mesti dibayar mendahului yg lain2 di atas.. Jangan terlalu asyik bersoping membeli "blah" terlupa plak nak menunaikan salah satu rukun islam ini..

Kepada yg nak balik kg jauh2 tu, rancanglah perjalanan korang sebaiknya agar perjalanan anda selamat semuanya.. Diharap tips yg di berikan dapat memberi rujukan kepada korang.. Masih ada masa lg untuk meng'tiptop'kan kenderaan korang..

Aku dah malas nak menaip lg, anyway selamat menyambut Idulfitri kepada korang semua..
Mohon ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki kepada korang sekiranya aku pernah melukakan hati korang melalui percakapan, penulisan di blog ini mahupun melalui perbuatan.. Aku memang tidak sempurna..

Wednesday, 10 September 2008

Tiada Alasan Cermin Gelap

BANGI: Mulai bulan depan, pemilik kenderaan yang menggunakan cermin gelap sesuka hati tidak lagi boleh bermegah berikutan penguatkuasaan garis panduan baru.

Sebaik pelaksanaan garis panduan yang turut mengambil kira standard antarabangsa itu, pemilik kenderaan yang gemar memasang cermin gelap tidak akan dibenar berbuat demikian meskipun memberi alasan kesihatan mahupun keselamatan.

Menteri Pengangkutan, Datuk Ong Tee Keat, berkata pihaknya komited melaksanakan garis panduan baru itu berikutan ia selaras antara Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selain mengikut standard antarabangsa.

Katanya, dengan pelaksanaan garis panduan itu membolehkan operasi cermin gelap dijalankan semula selepas beliau menangguhkannya Jun lalu, malah dijadualkan bermula 1 Julai atas alasan mengelak timbul pertikaian berkenaan pendekatan digunakan.

“Semasa saya minta ia ditangguhkan (Julai) sebelum ini saya sudah cakap ia akan mengambil masa tiga bulan untuk dilaksanakan dan ia masih kekal begitu.

“Malah ketika ini garis panduan sudah memasuki peringkat terakhir sebelum ia dibentangkan ke Kabinet dalam masa terdekat bagi meluluskannya,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Kempen Keselamatan Balik Kampung, di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini, semalam.

Kempen keselamatan kali ke-10 itu dianjurkan Persatuan Pengedar Motosikal dan Skuter Malaysia serta Yamaha Peringkat Kebangsaan UKM.

Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Datuk Suret Singh, Pengerusi Persatuan Pengedar Motosikal dan Skuter, Wee Hong serta Pengarah Pusat Kokurikulum UKM, Prof Datuk Dr Shaharuddin Ahmad.

Sumber: Harian Metro 10 Sept 2008.

*Berwaspadalah kepada pemilik2 kerete yg bertinted hitam legam..

Saturday, 6 September 2008

Panduan Elak Kemalangan

Musim perayaan bakal tiba dan pastinya ramai yang akan pulang ke kampung halaman untuk meraikan aidilfitri bersama insan-insan tersayang. Berikut sedikit panduan yang diharap boleh membantu anda menjadi pemandu berkhemah ketika di jalan raya.

1- Sentiasa memakai tali pinggang keledar ketika memandu dan pasti penumpang juga memakainya.

2-Jangan memandu melebihi had kelajuan.

3- Sentiasa kekalkan jarak selamat antara kereta dengan kenderaan di hadapan. Jika memandu ketika hujan lebat, kekalkan lebih jarak berbanding biasa.

4- Ketika memandu, kita tidak dapat menjangkakan ada pemandu lain melakukan kesilapan. Jangan bergantung kepada pengguna jalan raya lain untuk memastikan keselamatan anda.

5-Jangan pandang secara tepat lampu kereta dari arah bertentangan kerana ia menyilaukan mata. Pandu lebih ke bahagian kanan dan menjadikan garisan putih sebagai panduan sehinggan kerat bertentangan berlalu.

6-Sentiasa peka dan berhati-hati jika sebuah kereta membelok dengan tiba2 untuk menggelakkan lopak air atau lubang besar di jalan raya atau menggelakkan kon pembahagi jalan atau keret rosak.

7-Memandu dengan kadar perlahan jika melalui jalan yang dipenuhi air. Tayar kereta mungkin hilang kuasa tarikan pada permukaan jalan basah.

8-Berjaga-jaga ketika memandu di lebuh raya kerana mungkin pemandu lain mengubah lorong sesuka hati tanpa memberi isyarat.

9-Jangan biarkan emosi menguasi gaya pemanduan anda kerana ia menyebabkan keburukan dan kebaikan. Awasi tahap panas baran ketika menggunakan jalan raya.

10-Elakkan memandu dalam keletihan. Jika penat, behenti dan keluar dari kereta seketika dan lakukan senanam ringan menyegarkan badan atau menikmati secawan kopi yang pastinya membuatkan diri lebih segar dan peka.

11-Anda dinasihatkan memandu kenderaan diselenggara dengan baik. Periksa sistem penyejukan, brek, cecair brek, tali sawat, tayar, minyak enjin, lampu dan pengilap cermin sekurang2nya seminggu sekali.

12-Perhatikan kereta di hadapan selama 15 hingga 20 saat untuk melihat dan meyedari sesuatu situasi merbahaya atau sebarang masalah bagi menggelakkannya, supaya anda boleh menekan brek dengan pantas.

13-Semasa nak mengubah lorong sentiasa pandang ke belakang menerusi cermin supaya mendapat kelegaan dan keyakinan berbuat demikian.

14-Periksa keadaan tayar kereta. Pastikan tekanan angin mencukupi dan corak bunga tayar masih ada untuk mendapat pemanduan serta cengkaman baik.

15-Tempat paling selamat untuk kanak-kanak ialah bahagian tengah tempat duduk belakang. kanak-kanak yang berusia lima tahun ke bawah haruslah ditempatkan dalam tempat duduk khas dan dipasangkan tali pinggang keselamatan.

"Jangan jadikan jalan raya anda sungai maut"

Tuesday, 2 September 2008

Nak Jimat Minyak..

1- Kurangkan sebanyak mungkin beban pada kenderaan anda. Apa2 saja barang yg tak penting dan mampu menambahkan beban pembawaan pada kenderaan adalah lebih baik di keluarkan..
Jangan jadikan kenderaan anda sebagai rumah bergerak anda.. Selain dapat mengurangkan beban dan menjimatkan minyak, bahagian dalaman kenderaan anda akan kelihatan kemas dan menenangkan mata memandang..

2- Pastikan tekanan udara didlam tayar sentiasa mengikut spesifikasi, tayar yg lembik akan menjejaskan kadar perjalanan sepatutnya dan akan menjadikan beban pembawaan pada kenderaan menjadi berat..
Rajin2 lah check tayar kereta korang tu, jgn dah sampai nampak benang baru kelam kabut nak tukar..

3- Rancang perjalanan anda, kebanyakkan pembaziran berlaku kerana perjalanan yg tak dirancang lebih awal..

4- Bersikap lebih gentle pada pendikit minyak. Tidak perlu memijak pendikit minyak dengan banyak sepanjang masa, terutama ketika memandu di kawasan bandar.. Pendikit minyak yg kerap diperah sepenuhnya untuk perjalanan yg pendek akan menjejaskan pengunaan bahan api kerana terlalu banyak proses bergerak dan berhenti..

5- Memandu dengan perlahan ketika di lebuhraya. Kajian menunjukkan kebanyakkan kenderaan akan mampu mengekalkan penjimatan yg baik sekiranya dipandu pada kelajuan dari 80 ke 90km/h pada gear tertinggi sebagai kelajuan kekal di lebuhraya..

6- Try le menggunakan alat2 penjimatan minyak yg banyak dijual sekarang ni..

7- Nak jimat minyak lagi, guna le kereta elektrik.. Memang jimat minyak..

Saturday, 23 August 2008

Jangan ikut macam ni..


Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan kelihatan sebuah kelisa putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya, pemilik kelisa tu sedang berjalan ke hulu ke hilir cuba menahan kereta supaya membantu. tidak ada sebuah kereta pun berhenti.

tiba-tiba datangla sebuah kereta evo7 berhenti di sebelah kelisa tadi.

"Ada apa nie pakcik, kereta rosak ke?" tanya pemuda berusia dalam lingkungan 20an.

"a'ha rosak " jawap pakcik tu simple aje....

"Ok,cam nie, saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol" mamat nie bagi idea.


"worrait gak tu...", tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam"

"Ok pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat kereta kelisa di depan dan hujungnya diikat dibelakang bumper evonye. dia pun jalan la.. dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit, apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu. Mamat tu pun slowkan balik..

Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan press minyak kat mamat evo7. apa lagi, jiwa muda patang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie...lupa la pulak dia dengan kelisa org tua yg diikat kat belakang kereta dia.

Orang tua tu punya la hangin satu badan, dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak. Mamat evo7 tu dah tak sedar dah angin punya pasal.

Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan.
Vrooommm.... ..bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...kate polis nie.. cecah 250kmj memasing nie... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie...

"Over..over, ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju, sebuah ferrari, sebuah evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye....... ..sebuah kelisa putih tengah cucuk angin evo7 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!'

Thursday, 14 August 2008

Tribute to JMD


"Pertemuan dan perpisahan lumrah kehidupan. Setiap yang bertemu pasti akan berpisah.. Tak kira berpisah ke alam barzakh maupun berpisah kerana berhijrah.."

Pada 120808 satu lagi majlis perpisahan untuk seorang teman yang telah pun meninggalkan teman2 yang lain kerana berhijrah ke bumi arab atas urusan kerja.. Walaupun kehadiran tidak diwajibkan, namun amat diluar jangkaan begitu memberansangkan sekali.

Aku sebenarnya malas nak mengulas lebih lanjut pasal majlis tu sebab kawan2 bloggers yg lain mesti dah buat cite pasal ni..



Antara kenangan2 aku bersama JMD:


pic kiri ni dah lama sebenarnya.. dalam 2005 kalau aku tak silap.. md.shah pun ade masa tu. sekarang je dia malas sebab piala dah tak muat almari agaknya..

gambar belah kanan ni plak masa titan bowling tournament 2007.. team ape ntah namanya, aku pun lupa.. kita orang memang bagi kalah masa tu sebab pertandingan tak mencapai stendet kita orang..


ni plak pic volleyball tournament 2008.. team underdog yang paling berjaya masa tournament tu.. tanpa di duga layak ke quarter final.. masa ni gak kita orang sengaja kalahkan sebab lawan kita orang terer.. kalau dia orang kalah, malu plak team dia orang..


salah 1 aktiviti yang menjadi kegilaan 1 masa dulu..
pagi petang main tenis.. "jais reket babolat ko tu bg aku je la.." sekarang dah tak main lagi disebabkan banyak halangan..


pic akhir skali, sempat gak jais berposing ngan kete aku.. kat jusco tebrau ni, tgh sibuk nak cari laptop tapak tangan dia..abis 1 JB pegi, last2 kat jusco yang ade..

Akhir kata, selamat maju jaya JMD..

Thursday, 7 August 2008

Rehatkan minda jap..

Ada sorang lelaki buta. Semua orang bencikan dia, kecuali kekasihnya. Lelaki itu selalu berkata, “Saya akan mengahwini awak di saat saya boleh melihat.” Suatu hari, ada orang dermakan mata kepada lelaki itu. Akhirnya dapat juga lelaki itu melihat. Dengan segera, dia pergi menemui kekasihnya. Tetapi, bila dia melihat kekasihnya, dia merasa sungguh terkejut kerana kekasihnya juga buta.

Kekasihnya bertanya, “Sudikah awak berkahwin dengan saya sekarang?” Tanpa sebarang alasan, lelaki itu menolak. Kekasihnya tersenyum dan berlalu pergi sambil berkata. “Tolong jaga mata saya baik-baik…”

Monday, 4 August 2008

Sekadar berkongsi pengetahuan

1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida
Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia
yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..

2. bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun.
Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.

3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!! Coklat mampu
merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak
mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

4. Kebanyakan lipstick yang dipakai sekarang ni mengandungi sisik
ikan yang telah diproses.

5. Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan
bukannya perasa tambahan pada makanan.

6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan
jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

7. Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa memperlahankan
sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya
tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar biasa
dari orang lain.

9. Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh.Sensor
nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan di
mana mangsa berada.

10. Pakar dan doktor gigi mengesyorkan berus gigi hendaklah diletakkan
sekurang kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman
berterbangan ketiki anda menggunakan flush tandas.

11. Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpat jawapan
12345678987654321.

12. Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

13. Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan 'octothorp'.

14. Adalah mustahil jika anda bersin tanpa memejamkan mata.

15. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.

16. Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita tidak akan
tenggelam di dalam pasir jerlus.

17. Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.

18. Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam
sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.

19. Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley's gum.

20. Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap
tahun.

21. Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling
banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa
dan senang dibiakkan untuk makanan.

22. Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

23. terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk
penduduknya.

24. Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya
menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta.

25. Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne
segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun
kembali dan seterusnya seakan dilambung-lambung.

26. Leonardo da Vinci juga mencipta gunting dan beliau menghabiskan 10
tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa(10 tahun untuk
bahagian bibirnya sahaja).

27. Nama sebenar rama-rama (butterfly) ialah'flutterby' .

28. 90% dari pembaca yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu
tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban fakta fakta sebegini dapat
menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita
sendiri.

29. Tahukah anda senarai ini tiada no 8.

30. Anda pasti menyemak kembali senarai ini sekali lagi untuk mengesahkan tiada no 8kan ?

*Mcm biasa info diambil dari forum2 intenet..

Monday, 28 July 2008

Processor Komputer

Prosesor ni ade satu bhgn yg dinamakan processing unit atau "teras"/core. Processing unit ni la yg proses sume command ngan kerja dlm komputer tu. Processing unit ni diletakkan atas tapak "die".

Sekarang ni(manufacturer prosesor) develop satu teknologi yg dinamakan dual core, iaitu letakkan dua processing unit dlm satu "die". Hasilnye prosesor tu bleh buat lebih dari satu keje pada satu masa.

Intel mula buat dual-core processor ni ngan kuarkan Pentium D. pastu dorg improvekan,guna nama "Core" sbb dh tak nak guna nama Pentium, jadi Core Duo.Core Solo pn ade, utk prosesor baru dorg utk masa tu yg belum ada dual core. tak lama lepas tu dorg improve lg performance ngan power efficiency (up to 20%), dan terhasil la Core Duo generasi ke-2, Core 2 Duo. ade jgk dorg kuarkan Pentium Dual-Core.

Belum abis ngan dual core, dorg dah buat plak quad-core (4 processing unit/"teras" dlm satu "die). Dorg mula kuarkan quad-core processor ni ngan Core 2 Extreme.

Core Duo / Core 2 Duo nama utk produk intel, mcm pentium ngan celeron. Dual-core plak name teknologi utk prosesor.

Perbezaannya..

Pentium D= dua teras. tapi ada dua Pentium 4 yang digabungkan dalam satu package.itu sebab kenapa Pentium D panas.

Core 2 Duo= Dua teras dalam satu package,low power consumption,high performance,successor kepada Pentium D.Berasal dari Pentium M.Architecture baru tak panas.

Core duo= Dua teras.mempunyai low voltage(jimat elektrik).biasanya terdapat pada laptop iaitu Intel Centrino.

Dual core= Dua teras seperti Intel Core 2 Duo dan AMD Athlon X2, tapi untuk version desktop diupgrade dari pentium D.

Kelebihan dua teras, boleh handle multitask.contoh seperti main game sambil dengar Winamp atau convert video sambil main game dalam masa yang sama.Game sekarang pun seperti NFS Pro Street sudah dioptimisedkan untuk processor yang mempunyai dual atau multiple core(minimum seperti Pentium 4 HT). dual core ni seolah-olah ada dua processor.

Kodnya plak..

Intel duo core @ core duo @ dual core = processor code T1900 - T2300
Intel core 2 duo = processor code T2400 - T7900+ (lebih dari T7+++ adelah processor centrino santa rosa). untuk laptop le ni..

Apa itu Intel Centrino..

Centrino tu BUKAN prosesor. Centrino ni "pakej" teknologi khas utk mobile computers atau pun laptop. Intel Centrino Mobile Technology ni dibangunkan utk optimumkan performance ngan power consumption, khas utk laptop. Laptop zaman dulu2 kalau pakai bateri, tahan dlm sejam dua je. sejak adenye Centrino Mobile Technology ni, battery time dh tambah jadi 3-4jam (yg tahan 5-6jam pn ade).Untuk medapatkan label Centrino, penjual laptop menggunakan ketiga-tiga bahagian yang diiktiraf Intel. Laptop yang menggunakan cuma CPU dan chipset sahaja sebaliknya akan diberi label Intel Core 2.

i) prosesor intel (celeron x diambil kira)
ii) chipset motherboard intel
iii) wireless adapter intel (broadcomm/aegis x main la)

bila laptop korg ade sume komponen i, ii ngan iii seperti yg dinyatakan, baru layak pakai logo intel Centrino. kalu ade yg xtau, centrino skrg dh masuk generasi ke-4:

1st Generation Centrino (codename Carmel):
- Intel Pentium M (codename Banias/Dothan)
- Intel i855GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless

2nd Generation Centrino (codename Sonoma):
- Intel Pentium M (codename Dothan)
- Intel i915GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless 2200BG

3rd Generation Centrino (codename Napa):- Intel Core (codename Yonah) / Core 2 (codename Merom)
- Intel i945GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless 3945ABG

4th Generation Centrino (codename Santa Rossa):
- Intel Core 2 (codename Merom)
- Intel GM965/PM965 Chipset
- Intel Wireless WiFi Link 4965AGN

Setakat ini saje.. Aku pun dah pening banget..

*sumber dari forum2 intenet..

Monday, 21 July 2008

Kalau tak puas hati race kat trek la..


Release tension, lupakan sekejap cite2 politik & ape2 je yg difikirkan.. Jadi aku telah mempeluangkan diri aku untuk pergi menonton perlumbaan motosikal kat litar Pasir Gudang. Dah lama rasanya aku tak pegi ke trek ni. last sekali bulan 12 2006, tgk cubprix masa tu.. Lagipun takde event yg best pun sepanjang masa tu..
Berbalik kepada cite lumba2 pulak, aku memang minat tgk lumba-lumba moto mahupun kereta. Yang lagi aku minat kalau race tu full track, kalau drag race aku kurang minat sikit sebab kurang mencabar kewibawaan rider tapi keberanian rider sama gak pentingnya..
Semua trek kat Malaysia ni aku dah penah pegi, dari BTSC yg dah tinggal nama je sekarang, trek pasir gudang lagi la banyak kali sampai la ke SIC dah 2 kali aku ke sana..

Berbekalkan tiket RM20, dapatlah aku tgk race.. Tapi yg bagusnya dapat pulak topi kira berbaloi gak la.. Sebenarnya event hari tu bertaraf asia je, race pun tak byk kategori cuma underbone & supersport je tapi ada 2 round, skali belah pagi lagi skali belah ptg..

Kalau dah tgk race ni bukan setakat tgk moto je tapi bleh gak aku cuci2 mata tgk awek2 trek.. Kalau nak dibandingkan dgn yg sebelum ni, kali ni kurang sikit le awek2 kali ni, maybe trainee je kot.. Tu yang buat aku malas nak snap pic ngan dia orang..
Antara pic2 yg sempat tangan aku picit kamera..

Best jugak race hari tu, tapi yg paling best race underbone belah ptg.. Champion menang separuh moto je.. Yg champion tu indon pulak, dah la tu kaki dia pun sakit, macam tu pun boleh menang.. Apa la orang Malaysia terer hanya di jalan raya aje.. Kalau nak tau cite2 pasal race ni korang pegi web ni sendiri aku malas nak cite kat sini..

http://www.fimasiangp.com/

Tuesday, 15 July 2008

Jalan-Jalan Cari Ketam


Dah lama aku tak makan ketam, ketam kecik-kecik aku tak reti nak makan. Apatah lagi jajan berperisa ketam.. Tapi baru-baru ni member aku ajak makan pulak, terpaksa lah aku bawak dia makan kat Kg Tangjung Langsat.. Lagipun dia yang paksa, nak tak nak layan je la..
Kalau nak cite kedai ni, memang macam tak selera je nak makan.. Kata orang tak kenal maka tak cinta, macam tu kesimpulan yang boleh dibuat untuk menceritakan kedai ni.
Aku rasa kedai ini speciallist ketam je, sebab yang lain macam tak best sikit masakannya.

Seperti kebiasaannya kalau makan ketam kat sini mesti berlaukkan nasi. Sebab ape berlaukkan nasi? Kerana ketam 2kg makan 3 orang, nasi pulak sepinggan. Kira nasi tu macam laukla. Lauk-lauk sampingan seperti udang masak sambal ngan kailan ikan masin. Ketam pulak masak sweet sour..

Ketam pun dah habis, perut pun dah kenyang apa lagi, bayar le..
Pasal harga pulak, aku rasa masih bleh diterima akal yang waras.. Walaupun meningkat macam harga petrol kat Malaysia.. Sape sape yang kepingin nak makan ketam aku cadangkan datang ke sini, tapi telepon dulu. Kadang kadang ketam sold out.

Nak cite panjang panjang pun bukannya korang baca pun, dah malas aku nak cite, korang pegi le try dulu.. Erkk!! Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut nanti nak makan lagi..

Saturday, 12 July 2008

Antara tanda-tandanya...

Simptom2 orang menyintai anda..

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ' selamat pagi ' , ' selamat hari minggu ' , ' selamat tidur ' , ' take care ' , dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeda, bukan "aku CINTA padamu", tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kgemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ' good luck ' untuk memberi semangat kepada kamu.

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ' jauh dimata, jauh dihati? '

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20.Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada...mmg dia pernah jatuh cinta kpd kamu..Dan cintailah orang yang menyintai kamu..

Friday, 4 July 2008

Dah tak de cerita lagi ke..

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera kepada jutaan pengunjung blog ini..

Dah lama rasanya aku tak update blog aku ni.. Sibuk sikit dengan pelbagai hal yang dirancang dan yang tak dirancang . Lagi pun tak ada cerita yang aku nak blogkan di sini.

Cuma aku tertarik dengan senario politik kat negara kita ni. Tuduh menuduh, fitnah memfitnah, nafi menafi, demo berdemo. Semua nak menutup pekung sendiri. Hari semalam buat pengakuan hari ni tarik pulak. Susah susah saman aje lah orang yang tuduh tu. Kadang-kadang rasa muak & jelak gak dengan cerita sebegini. Tapi kalau tak mengikuti pun susah, tak tau perkembangan semasa pulak.

Dah macam nak darurat je Malaysia. Patutlah ada kawan aku nak ke negara jiran terdekat. Tapi dia orang ke sana bukan nak lari, hanya mencari rezeki yang lebih untuk diri sendiri, keluarga dan masa depan yang lebih berjaya & gemilang. Setiap orang perlu berubah untuk berjaya, dan untuk berjaya pengorbanan ialah salah satu syaratnya.

Ok la, aku ada hal tak dirancang sekarang dan terpaksa berhenti setakat ini. Nanti aku update lagi blog aku ni dengan cerita-cerita yang lebih hebat & hangat lagi.

Sunday, 15 June 2008

Kamera Digital

Kali ni aku nak cerita pasal digital kamera pulak. Hampir semua orang dalam zaman youtube ni ada digital kamera. Tak kira la yang murah atau pun yang mahal sekalipun.. Kamera yang mahal biasanya berjenama dan menggunakan lens yang bagus. Yang murah sikit pun ok jugak, janji boleh amik gambar untuk dibuat kenangan..

sekadar gambar hiasan
Semahal mana pun kamera yang dibeli, tapi kalau penjagaannya kurang akan mengakibatkan ketahanan & kualitinya akan berkurangan..

Aku nak kongsi tips2 penjagaan kamera digital kat bawah ni..

1. Beg Kamera Terbaik
Lazimnya kamera digital didatangkan dengan bekas simpanan atau beg kecil untuk kita menyimpan kamera tersebut. Beg ini kadangkala tidak begitu menepati cuaca persekitaran seperti hujan, panas atau untuk anda bawa ketika membuat aktiviti-aktiviti lasak. Oleh itu dapatkan bekas simpanan atau beg kamera terbaik di pasaran yang menawarkan ciri tahan lasak seperti kalis air, tahan impak, kalis habuk dan sebagainya. Ia bukan sahaja boleh melindungi kamera digital anda, malah menjaga peralatannya juga.

2. Gunakan Filter UV
Cara ini baik untuk melindungi lensa kamera digital anda. Gunakan filter seperti Ultra Violet (UV) atau Skylight untuk melindunginya. Lagipun lebih murah untuk mendapatkan Filter berbanding anda perlu membeli lensa baru ia jika rosak.



3. Pelindung LCD
Ini satu lagi masalah yang sering dihadapi oleh kita semua. Belum sampai seminggu pun kamera digital itu digunakan, skrin LCD sudah bercalar. Oleh itu, ketika membeli kamera digital, pastikan anda turut membeli aksesori tambahan seperti pelindung skrin LCD untuk kamera digital anda. Terdapat pelbagai jenis yang boleh didapati di pasaran seperti jenis plastik, boleh terbuka atau jenis berpelekat.



4. Penjagaan Dalaman
Seperti mana bahagian luaran, bahagian dalaman kamera digital juga perlu dilindungi lebih-lebih lagi ketika anda berada di kawasan lembab atau berhabuk di mana ia mudah memasuki bahagian dalam kamera anda. Selain bekas (casing) khas, idea mudah untuk anda melindungi kamera digital adalah dengan menggunakan beg plastik. Pastikan ia diikat dengan kemas pada kamera digital menggunakan gelah getah atau sebagainya (murah dan praktikal).



5. Bersihkan Tangan
Pastikan tangan anda sentiasa bersih untuk mengurangkan risiko lensa kotor, bercalar atau anda mungkin memindahkan kekotoran daripada tangan ke bahagian dalam lensa. Jika anda berada di pantai, pastikan tangan dibasuh terlebih dahulu sebelum menggunakan kamera. Air masin tidak sesuai untuk kamera digital!

6. Tali Penyangkut
Ketika pegang kamera kalau boleh tali di masukkan ke pergelangan tangan. Kalau kamera terlepas dari genggaman pun tali masih menyelamatkan keadaan.

7. Bateri
Kalau rasa tak gunakan kamera dalam jangkamasa yang lama, tanggalkan bateri. Simpan bateri di bekas yang sepatutnya. Dipercayai ia boleh memanjangkan jangka hayat bateri.

Dah aku malas nak menaip lagi. Korang pikir2 lah sendiri langkah2 yang perlu untuk menjaga kamera korang. Kalau rosak gak beli je baru. Tak payah susah2 nak repair.

Artikel ni aku amik dari laman web dan di tokok tambah mengikut pengalaman aku yang tak seberapa ni.

Tuesday, 10 June 2008

Fakta atau Auta

Macam-macam pengetahuan yang boleh kite perolehi dari internet, kene rajin mencari je... antaranya :

1. Mengunyah 'Chewing Gum' semasa menghiris bawang boleh mengelakkan mata pedih.

2. Sebenarnya tiada soda dalam air soda.

3. Sendawa atau bersin merupakan satu kesalahan undang-undang di gereja Omaha, Nebraska sementara memelihara anjing pula melanggar undang-undang di Iceland.

4. Lebih banyak wang 'Monopoli' dicetak setahun berbanding duit sebenar di seluruh dunia.

5. Tulang paha manusia lebih keras berbanding konkrit.

6. Kebanyakan orang menggunakan berus gigi berwarna biru berbanding merah.

7. Tulang rusuk bergerak lima juta kali setahun setiap kali bernafas.

8. Burung pungguk hanya boleh melihat warna biru.

9. Lebah madu mempunyai bulu mata.

10. Badan obor-obor laut terdiri daripada 95 peratus air.

11. Satu perempat jumlah tulang berada di kaki.

12. Mentadak mentadu ialah serangga yang boleh memusingkan kepalanya 360 darjah.

13. Semua kincir angin bergerak mengikut pusingan jam kecuali di Ireland.

14. Seekor gajah dewasa boleh membawa dua gelen air dalam belalainya.

15. Jika ikan emas ditinggalkan dalam bilik gelap selama berberapa minggu, ia akan bertukar kepada warna putih secara perlahan-lahan.

Aku tak pasti kesahihan fakta2 ni, aku pun jumpa artikel ni kat salah satu forum di alam maya.. So lu pikir la sendiri.. Oraiittttt....

Friday, 6 June 2008

Cerita pasal RAM

Korang nak upgrade RAM (random access memory) ataupun RAM pc korang rosak?? Tapi pastikan dulu RAM jenis ape pc korang pakai.. DDR 2 ke, DDR 4 ke, SD RAM ke.. Lagi lama jenis RAM, lagi la mahal nak beli.. Oleh itu cepat2 la upgrade..

Kat bawah aku bg cara2 nak tau RAM pc kalau dia rosak..

1. Kenalpasti masalah RAM, cara mengenalpasti masalah RAM , apabila keluar bunyi beep yg dikeluarkan dari motheboard [papan induk].. Bunyi ni dihasilkan apabila BIOS [Basic Input Output System] mengesan masalah pada RAM, samada RAM rosak atau RAM tidak dilletakkan dengan betul…Jadi periksa RAM, pastikan dipasang dengan sempurna…

2. Cabut RAM daripada motherboard.. Gunakan pemadam pensel, raba atau gosok pada jejalur emas kat RAM tu, kemudian lapkan dengan kain kering… Sebab apa ?.. Satu faktor kerosakkan RAM adalah disebabkan kesan cap jari atau habuk yang melekat pada jejalur emas yang menggangu arus elektrik pada RAM tersebut.. Proses ni bagi membersihkan kekotoran yang mungkin melekat pada RAM..

3. Berus Slot RAM, sebelum memasang RAM, sapu slot RAM tu menggunakan berus cat, tak kira la berus yang mahal atau pun yang murah, janji bulunya tak mudah tertanggal. Proses nie bagi membuang habuk-habuk yang berada pada slot tersebut..

4. Pasang semula RAM, jika ada masalah lagi..barulah confirm RAM tu rosak..

Tips nie boleh juga digunakan bagi hardware yang lain seumpama AGP card, network card mahupun sound card..

5. Lagi satu skrin akan jadi biru kalau RAM rosak.. Kalau pakai 2 keping RAM boleh try cabut satu dulu.. Kalau sama juga pakai yang lagi 1.. Maybe RAM yang tadi tu rosak..

Artikel diambil dari sebuah laman web dan diolah mengikut suka hati aku..

Wednesday, 4 June 2008

Selamat Tinggal Windows XP

Akhirnya Microsoft telah menjumpai 1 cara dimana anda semua terpaksa menerima kehadiran sistem operasi baru mereka ni iaitu Windows Vista untuk menggantikan windows XP..

Pada 30 Jun 2008, Microsoft akan menamatkan sistem operasi yang cukup terkenal Windows XP (x kira yg guna ori @ rm5 punye)

JANGAN TAKUT !!!!! Pengguna Windows XP masih lagi boleh menggunakan sistem operasi ini sehingga akhir hayat..sampai bila2 lah tetapi produk support seperti security software update dari Microsoft akan tamat pada 14 April 2009.

Microsoft melakukan ini kerana ingin menjadikan Windows Vista terkenal disebabkan ia adalah sistem operasi meraka yang terbaru…Microsoft menamatkan semuakan sistem operasi yang terdahulu untuk memberi laluan kepada Vista berada dipasaran.

XP Timeline30 Jun 2008 Syarikat pengeluar PC memberhentikan pengeluaran PC siap sedia dipasang Windows XP, maknanya semuanya Windows Vista.

31 Jan 2009Microsoft memberhentikan semua penjualan Windows XP di pasaran.

14 April 2009Free live support and warranty akan tamat.

8 April 2014Semua support Windows XP akan tamat. Good bye Windows XP.

Sekarang korang sendiri boleh lihat dimana pakej penjualan komputer, laptop baru semuanya siap sedia dipasang dengan Windows Vista, Susah nak cari komputer atau laptop baru yang ada driver Windows XP semuanya Windows Vista…Syarikat2 pengeluar PC semuanya sudah mula mengeluarkan PC baru yang menggunakan Vista macam Lenovo Y410 (mcm aku punye je)

Windows Vista ni plak ade mcm2 jenis:
1) Windows Vista SE (starter edition)
2) Windows Vista Home Basic
3) Windows Vista Home Premium
4) Windows Vista Business

Kalau ade masa lg, nanti aku cerita plak kelebihan2 Windows Vista.. Aku pun baru guna Vista nih. Macam lg senang je.. Nak cite panjang x bleh, aku nak tuang minyak kereta aku.. Esok dah naik harga.. Gila la kerajaan, nyusahkan rakyat yg telah sedia susah je..


Artikel ini di update menggunakan laptop baru beli + Window Vista Home Premium ori..

Monday, 26 May 2008

Minyak Oh Minyak...

Esok harga minyak akan diperbincangkan lagi, lebih 2 tahun harganya kekal pada harga RM1.92 setelah dinaikkan sebanyak 30 sen oleh kerajaan pada 28 Feb 2006. Pada ketika harga minyak mentah di pasaran dunia sekarang mencecah sehingga USD135 setong, kerajaan telah membuat keputusan untuk memperbincangkan kembali harga sumber bumi yg amat berpengaruh kepada kehidupan manusia ini .

Adakah kerajaan BN akan meragut subsidi minyak drpd rakyat jelata?
Adakah harga barang2 akan turut naik?
Adakah akan ada langkah2 bijak @ bodoh untuk menangani masalah ini?

Pelbagai cadangan kedengaran, ada yg ingin mengikut sistem "Food Mart" yg di amalkan di US. Ada pula yg mahu sistem pemberian kupon kepada rakyat yg berpendapatan rendah untuk pembelian petrol. Pendekatan lain yg mahu di ambil seperti pemberian subsudi petrol mengikut cc kenderaan, lagi la byk penipuan nanti..

Apa pun sama2 lah kita tunggu perjalanan kisah yg menarik dan hangat ini...

Thursday, 22 May 2008

Perlawanan Futsal Terhebat Bulan Ini

Hampir lewat malam tadi 1 perlawanan futsal yg tidak di iktiraf FAM telah berlangsung di U5 tmn rinting.. Pasukan2 yg terlibat terdiri drpd team B melawan team D.. Walaupun team D kehilangan seorang pemain (penjaga gol yg berwibawa), tetapi team D tetap memberi tentangan yg maha hebat pada perlawanan itu..


Kedatangan para penyokong kedua2 pasukan semakin menghangatkan lagi perlawanan itu.. "perlawanan ni umpama final champion league mlm ni", kata salah seorang penyokong setia yg identitinya mahu di rahsiakan..



Walaupun team B mencapai kejayaan pada perlawanan ini, tetapi bg pasukan team D itu semua bukan matlamat sebenar mereka. Team D lebih mementingkan semangat persahabatan drpd bermegah2 dgn kemenangan yg sementara.. Yg pasti perlawanan ulangan akan diadakan secepat mungkin..

"nilai sebuah persahabatan lebih penting drpd kemenangan"




penyokong2 yg sudi hadir & sebahagian aksi2 panas perlawanan