Monday, 28 July 2008

Processor Komputer

Prosesor ni ade satu bhgn yg dinamakan processing unit atau "teras"/core. Processing unit ni la yg proses sume command ngan kerja dlm komputer tu. Processing unit ni diletakkan atas tapak "die".

Sekarang ni(manufacturer prosesor) develop satu teknologi yg dinamakan dual core, iaitu letakkan dua processing unit dlm satu "die". Hasilnye prosesor tu bleh buat lebih dari satu keje pada satu masa.

Intel mula buat dual-core processor ni ngan kuarkan Pentium D. pastu dorg improvekan,guna nama "Core" sbb dh tak nak guna nama Pentium, jadi Core Duo.Core Solo pn ade, utk prosesor baru dorg utk masa tu yg belum ada dual core. tak lama lepas tu dorg improve lg performance ngan power efficiency (up to 20%), dan terhasil la Core Duo generasi ke-2, Core 2 Duo. ade jgk dorg kuarkan Pentium Dual-Core.

Belum abis ngan dual core, dorg dah buat plak quad-core (4 processing unit/"teras" dlm satu "die). Dorg mula kuarkan quad-core processor ni ngan Core 2 Extreme.

Core Duo / Core 2 Duo nama utk produk intel, mcm pentium ngan celeron. Dual-core plak name teknologi utk prosesor.

Perbezaannya..

Pentium D= dua teras. tapi ada dua Pentium 4 yang digabungkan dalam satu package.itu sebab kenapa Pentium D panas.

Core 2 Duo= Dua teras dalam satu package,low power consumption,high performance,successor kepada Pentium D.Berasal dari Pentium M.Architecture baru tak panas.

Core duo= Dua teras.mempunyai low voltage(jimat elektrik).biasanya terdapat pada laptop iaitu Intel Centrino.

Dual core= Dua teras seperti Intel Core 2 Duo dan AMD Athlon X2, tapi untuk version desktop diupgrade dari pentium D.

Kelebihan dua teras, boleh handle multitask.contoh seperti main game sambil dengar Winamp atau convert video sambil main game dalam masa yang sama.Game sekarang pun seperti NFS Pro Street sudah dioptimisedkan untuk processor yang mempunyai dual atau multiple core(minimum seperti Pentium 4 HT). dual core ni seolah-olah ada dua processor.

Kodnya plak..

Intel duo core @ core duo @ dual core = processor code T1900 - T2300
Intel core 2 duo = processor code T2400 - T7900+ (lebih dari T7+++ adelah processor centrino santa rosa). untuk laptop le ni..

Apa itu Intel Centrino..

Centrino tu BUKAN prosesor. Centrino ni "pakej" teknologi khas utk mobile computers atau pun laptop. Intel Centrino Mobile Technology ni dibangunkan utk optimumkan performance ngan power consumption, khas utk laptop. Laptop zaman dulu2 kalau pakai bateri, tahan dlm sejam dua je. sejak adenye Centrino Mobile Technology ni, battery time dh tambah jadi 3-4jam (yg tahan 5-6jam pn ade).Untuk medapatkan label Centrino, penjual laptop menggunakan ketiga-tiga bahagian yang diiktiraf Intel. Laptop yang menggunakan cuma CPU dan chipset sahaja sebaliknya akan diberi label Intel Core 2.

i) prosesor intel (celeron x diambil kira)
ii) chipset motherboard intel
iii) wireless adapter intel (broadcomm/aegis x main la)

bila laptop korg ade sume komponen i, ii ngan iii seperti yg dinyatakan, baru layak pakai logo intel Centrino. kalu ade yg xtau, centrino skrg dh masuk generasi ke-4:

1st Generation Centrino (codename Carmel):
- Intel Pentium M (codename Banias/Dothan)
- Intel i855GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless

2nd Generation Centrino (codename Sonoma):
- Intel Pentium M (codename Dothan)
- Intel i915GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless 2200BG

3rd Generation Centrino (codename Napa):- Intel Core (codename Yonah) / Core 2 (codename Merom)
- Intel i945GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless 3945ABG

4th Generation Centrino (codename Santa Rossa):
- Intel Core 2 (codename Merom)
- Intel GM965/PM965 Chipset
- Intel Wireless WiFi Link 4965AGN

Setakat ini saje.. Aku pun dah pening banget..

*sumber dari forum2 intenet..

No comments: