Monday, 28 July 2008

Processor Komputer

Prosesor ni ade satu bhgn yg dinamakan processing unit atau "teras"/core. Processing unit ni la yg proses sume command ngan kerja dlm komputer tu. Processing unit ni diletakkan atas tapak "die".

Sekarang ni(manufacturer prosesor) develop satu teknologi yg dinamakan dual core, iaitu letakkan dua processing unit dlm satu "die". Hasilnye prosesor tu bleh buat lebih dari satu keje pada satu masa.

Intel mula buat dual-core processor ni ngan kuarkan Pentium D. pastu dorg improvekan,guna nama "Core" sbb dh tak nak guna nama Pentium, jadi Core Duo.Core Solo pn ade, utk prosesor baru dorg utk masa tu yg belum ada dual core. tak lama lepas tu dorg improve lg performance ngan power efficiency (up to 20%), dan terhasil la Core Duo generasi ke-2, Core 2 Duo. ade jgk dorg kuarkan Pentium Dual-Core.

Belum abis ngan dual core, dorg dah buat plak quad-core (4 processing unit/"teras" dlm satu "die). Dorg mula kuarkan quad-core processor ni ngan Core 2 Extreme.

Core Duo / Core 2 Duo nama utk produk intel, mcm pentium ngan celeron. Dual-core plak name teknologi utk prosesor.

Perbezaannya..

Pentium D= dua teras. tapi ada dua Pentium 4 yang digabungkan dalam satu package.itu sebab kenapa Pentium D panas.

Core 2 Duo= Dua teras dalam satu package,low power consumption,high performance,successor kepada Pentium D.Berasal dari Pentium M.Architecture baru tak panas.

Core duo= Dua teras.mempunyai low voltage(jimat elektrik).biasanya terdapat pada laptop iaitu Intel Centrino.

Dual core= Dua teras seperti Intel Core 2 Duo dan AMD Athlon X2, tapi untuk version desktop diupgrade dari pentium D.

Kelebihan dua teras, boleh handle multitask.contoh seperti main game sambil dengar Winamp atau convert video sambil main game dalam masa yang sama.Game sekarang pun seperti NFS Pro Street sudah dioptimisedkan untuk processor yang mempunyai dual atau multiple core(minimum seperti Pentium 4 HT). dual core ni seolah-olah ada dua processor.

Kodnya plak..

Intel duo core @ core duo @ dual core = processor code T1900 - T2300
Intel core 2 duo = processor code T2400 - T7900+ (lebih dari T7+++ adelah processor centrino santa rosa). untuk laptop le ni..

Apa itu Intel Centrino..

Centrino tu BUKAN prosesor. Centrino ni "pakej" teknologi khas utk mobile computers atau pun laptop. Intel Centrino Mobile Technology ni dibangunkan utk optimumkan performance ngan power consumption, khas utk laptop. Laptop zaman dulu2 kalau pakai bateri, tahan dlm sejam dua je. sejak adenye Centrino Mobile Technology ni, battery time dh tambah jadi 3-4jam (yg tahan 5-6jam pn ade).Untuk medapatkan label Centrino, penjual laptop menggunakan ketiga-tiga bahagian yang diiktiraf Intel. Laptop yang menggunakan cuma CPU dan chipset sahaja sebaliknya akan diberi label Intel Core 2.

i) prosesor intel (celeron x diambil kira)
ii) chipset motherboard intel
iii) wireless adapter intel (broadcomm/aegis x main la)

bila laptop korg ade sume komponen i, ii ngan iii seperti yg dinyatakan, baru layak pakai logo intel Centrino. kalu ade yg xtau, centrino skrg dh masuk generasi ke-4:

1st Generation Centrino (codename Carmel):
- Intel Pentium M (codename Banias/Dothan)
- Intel i855GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless

2nd Generation Centrino (codename Sonoma):
- Intel Pentium M (codename Dothan)
- Intel i915GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless 2200BG

3rd Generation Centrino (codename Napa):- Intel Core (codename Yonah) / Core 2 (codename Merom)
- Intel i945GM/PM Chipset
- Intel PRO/Wireless 3945ABG

4th Generation Centrino (codename Santa Rossa):
- Intel Core 2 (codename Merom)
- Intel GM965/PM965 Chipset
- Intel Wireless WiFi Link 4965AGN

Setakat ini saje.. Aku pun dah pening banget..

*sumber dari forum2 intenet..

Monday, 21 July 2008

Kalau tak puas hati race kat trek la..


Release tension, lupakan sekejap cite2 politik & ape2 je yg difikirkan.. Jadi aku telah mempeluangkan diri aku untuk pergi menonton perlumbaan motosikal kat litar Pasir Gudang. Dah lama rasanya aku tak pegi ke trek ni. last sekali bulan 12 2006, tgk cubprix masa tu.. Lagipun takde event yg best pun sepanjang masa tu..
Berbalik kepada cite lumba2 pulak, aku memang minat tgk lumba-lumba moto mahupun kereta. Yang lagi aku minat kalau race tu full track, kalau drag race aku kurang minat sikit sebab kurang mencabar kewibawaan rider tapi keberanian rider sama gak pentingnya..
Semua trek kat Malaysia ni aku dah penah pegi, dari BTSC yg dah tinggal nama je sekarang, trek pasir gudang lagi la banyak kali sampai la ke SIC dah 2 kali aku ke sana..

Berbekalkan tiket RM20, dapatlah aku tgk race.. Tapi yg bagusnya dapat pulak topi kira berbaloi gak la.. Sebenarnya event hari tu bertaraf asia je, race pun tak byk kategori cuma underbone & supersport je tapi ada 2 round, skali belah pagi lagi skali belah ptg..

Kalau dah tgk race ni bukan setakat tgk moto je tapi bleh gak aku cuci2 mata tgk awek2 trek.. Kalau nak dibandingkan dgn yg sebelum ni, kali ni kurang sikit le awek2 kali ni, maybe trainee je kot.. Tu yang buat aku malas nak snap pic ngan dia orang..
Antara pic2 yg sempat tangan aku picit kamera..

Best jugak race hari tu, tapi yg paling best race underbone belah ptg.. Champion menang separuh moto je.. Yg champion tu indon pulak, dah la tu kaki dia pun sakit, macam tu pun boleh menang.. Apa la orang Malaysia terer hanya di jalan raya aje.. Kalau nak tau cite2 pasal race ni korang pegi web ni sendiri aku malas nak cite kat sini..

http://www.fimasiangp.com/

Tuesday, 15 July 2008

Jalan-Jalan Cari Ketam


Dah lama aku tak makan ketam, ketam kecik-kecik aku tak reti nak makan. Apatah lagi jajan berperisa ketam.. Tapi baru-baru ni member aku ajak makan pulak, terpaksa lah aku bawak dia makan kat Kg Tangjung Langsat.. Lagipun dia yang paksa, nak tak nak layan je la..
Kalau nak cite kedai ni, memang macam tak selera je nak makan.. Kata orang tak kenal maka tak cinta, macam tu kesimpulan yang boleh dibuat untuk menceritakan kedai ni.
Aku rasa kedai ini speciallist ketam je, sebab yang lain macam tak best sikit masakannya.

Seperti kebiasaannya kalau makan ketam kat sini mesti berlaukkan nasi. Sebab ape berlaukkan nasi? Kerana ketam 2kg makan 3 orang, nasi pulak sepinggan. Kira nasi tu macam laukla. Lauk-lauk sampingan seperti udang masak sambal ngan kailan ikan masin. Ketam pulak masak sweet sour..

Ketam pun dah habis, perut pun dah kenyang apa lagi, bayar le..
Pasal harga pulak, aku rasa masih bleh diterima akal yang waras.. Walaupun meningkat macam harga petrol kat Malaysia.. Sape sape yang kepingin nak makan ketam aku cadangkan datang ke sini, tapi telepon dulu. Kadang kadang ketam sold out.

Nak cite panjang panjang pun bukannya korang baca pun, dah malas aku nak cite, korang pegi le try dulu.. Erkk!! Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut nanti nak makan lagi..

Saturday, 12 July 2008

Antara tanda-tandanya...

Simptom2 orang menyintai anda..

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ' selamat pagi ' , ' selamat hari minggu ' , ' selamat tidur ' , ' take care ' , dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeda, bukan "aku CINTA padamu", tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kgemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ' good luck ' untuk memberi semangat kepada kamu.

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ' jauh dimata, jauh dihati? '

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20.Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada...mmg dia pernah jatuh cinta kpd kamu..Dan cintailah orang yang menyintai kamu..

Friday, 4 July 2008

Dah tak de cerita lagi ke..

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera kepada jutaan pengunjung blog ini..

Dah lama rasanya aku tak update blog aku ni.. Sibuk sikit dengan pelbagai hal yang dirancang dan yang tak dirancang . Lagi pun tak ada cerita yang aku nak blogkan di sini.

Cuma aku tertarik dengan senario politik kat negara kita ni. Tuduh menuduh, fitnah memfitnah, nafi menafi, demo berdemo. Semua nak menutup pekung sendiri. Hari semalam buat pengakuan hari ni tarik pulak. Susah susah saman aje lah orang yang tuduh tu. Kadang-kadang rasa muak & jelak gak dengan cerita sebegini. Tapi kalau tak mengikuti pun susah, tak tau perkembangan semasa pulak.

Dah macam nak darurat je Malaysia. Patutlah ada kawan aku nak ke negara jiran terdekat. Tapi dia orang ke sana bukan nak lari, hanya mencari rezeki yang lebih untuk diri sendiri, keluarga dan masa depan yang lebih berjaya & gemilang. Setiap orang perlu berubah untuk berjaya, dan untuk berjaya pengorbanan ialah salah satu syaratnya.

Ok la, aku ada hal tak dirancang sekarang dan terpaksa berhenti setakat ini. Nanti aku update lagi blog aku ni dengan cerita-cerita yang lebih hebat & hangat lagi.