Sunday, 9 November 2008

Jauhkan pc anda dari virus..

Kali ni aku nak berkongsi pasal cara2 nak menggelakkan pc korang drpd terkena virus.. Semua org mesti tak mau pc mereka terkena viruskan.. Jadi langkah2 pencegahan perlu diambil sebelum terlewat..

  1. Jangan buka ape2 attachments drpd penghantar yg tidak dikenali..
  2. Jangan buka file ataupun attachments yg tidak dikenali oleh pc korang..
  3. Jangan download ape2 file yg meragukan..
  4. Selalu scan haddisk pc korang..
  5. Berwaspada setiap file yg di download drpd internet..
  6. Jadikan amalan scan pendrive ataupun portable haddisk sebelum dibuka kandungannya..
  7. Buat backup file2 yg tersimpan dlm pc korang.. Modal sikit la bro..
  8. Jangan la melayari web2 org dewasa tu.. Sendiri paham2 la web apekan..

Korang juga boleh scan pc korang secara online http://www.f-secure.com/

F-secure ni gunakan beberapa enjin untuk mengesan virus2 yg tersembunyi kat dalam pc korang.. Kalau 1 enjin tak dapat detect virus, mungkin enjin lain akan dapat mengesan dan enjin2 ni beroperasi secara serentak..

Korang try la dulu.. Aku dah try pun.. Hasilnye ok jugak..

2 comments:

Dida... said...

Salam En. Rashid,

Came across to your blog via En. Jais punye blog.. nak tanya laa.. anti-virus tu blh dpt free ke kna beli? saya dah buka tp dia suruh test pastu kna beli kan? Saya ni buta sikit benda2 IT ni.. sy nak download tp tak confident.

Rashid a.k.a apex said...

salam pn dida..

tak payah beli pun.. sebab yg ni free edition punye.. tu bukan antivirus, cuma tolong scan & detect virus dalam pc awk aje..

Antivirus yg lain masih diperlukan lg.. Benda ni boleh di download.. Takde ape2 effect pun..